Escriba honlap részletek

Az Escriba honlap részletesen

Az Escriba honlap funkciói

Az alábbiakban technikaibb nyelvezeten olvashatsz az egyes funkciókról.

SEO szempontból

A keresőoptimalizálás alapvetően két fő részből áll: tartalmi és technikai.

A SEO tanácsadás egy teljes értékű foglalkozás, mely sokkal összetettebb, minthogy bármely tartalomkezelő rendszer minden területen helyettesíthesse tartalmi szempontból.

Technikai oldalról viszont alapvető elvárás, hogy egy honlap megfelelően optimalizálva legyen. Ennek megfelelően az Escriba rendszer az alábbi funkciókat tartalmazza.

Google Analytics

Bár nem közvetlen SEO funkció, de ide kívánkozik, hogy a rendszer természetesen fel van készülve a Google Analytics használatára, mindössze egy Measurement ID (a régi verzióban Tracking ID) szükséges hozzá.

Meta adatok

Ezek a honlap látogatói számára nem látható, de a keresők által nézett és használt adatok, például ezek vezérlik, hogyan jelenik meg a honlap a Google találatok listájában, de ezeket használja fel pl. a Facebook is egy megosztás vizuális megjelenítéséhez. A rendszerben ezeket az adatokat könnyedén és gyorsan meg lehet adni.

Strukturált adatok

A látogatók ezt sem látják, de a Google számára fontos adatok, segítenek neki megérteni az adott oldal tartalmi összefüggéseit. Ezeket az információkat az Escriba automatikusan generálja a rendelkezésre álló adatokból, anélkül, hogy extra mezőket kéne kitöltened.

Sitemap

Ez egy XML file, a honlapon nem jelenik meg, külön címen lehet elérni. Gyakorlatilag a honlap teljes tartalmát felsoroló oldaltérkép a Google számára. Az Escriba ezt teljesen automatikusan generálja le.

SEO javaslatok

Tartalmi keresőoptimalizálás céljából a rendszer elemzi a bevitt tartalmat a megadott keresőkifejezés alapján, és szükség esetén javaslatokat tesz.

Nyelvi mutációk

A weboldalad lehet többnyelvű is, ugyanakkor nem kötelező minden tartalomnak minden nyelven léteznie, a rendszer figyeli, hogy melyik tartalom milyen nyelveken van megadva.
Amennyiben egy adott oldal több nyelven is elérhető, az oldal kódjában szerepel egy látogatók számára nem látható információ (hreflang) arról, hogy az oldalnak más nyelveken mi az elérhetősége.

URL history

A tartalmak változhatnak, ennek a változásnak pedig része lehet maga a cím is, emiatt pedig maga az oldal elérhetősége (URL). Ha a Google már megjegyezte egy megváltoztatott oldal korábbi URL-jét, az gondot jelentene. A Escriba ezért számon tartja az oldalaid korábbi URL-jeit, így ha valaki egy régi URL-re érkezne, azt automatikusan az éppen aktuális címre irányítja (így a Google-t is, amely ezáltal már az új elérhetőséget fogja megjegyezni a tartalomhoz).

Megjelenés szempontjából

Az adminisztrációs felület tervezésekor célpont volt a könnyű átláthatóság, valamint a minél kevesebb felesleges zavaró elem az oldalon, hogy a lényeg a tartalomkezelésen lehessen.

Színvilág

A rendszer része egy vizuális, élő előnézeti képet tartalmazó színvilág-szerkesztő, aminek segítségével igény szerint menüpontonként, vagy akár oldalanként más megjelenést adhatsz a honlapodnak.

Menüstruktúra

A honlap menüszerkezete egy könyvtárstrukturához hasonlóan jelenik meg. A menüpontok sorrendjét és alá-fölérendeltségi viszonyát egyszerűen, az egérrel lehet megváltoztatni (drag&drop).

WYSIWYG szerkesztő

A tartalmat természetesen egy olyan szövegszerkesztővel tudod felvinni, ahol úgy látod az oldalt, ahogy az meg fog jelenni (What You See Is What You Get). Ezen felül lehetőséged van média beágyazására és képek beillesztésére.

Kategóriák és címkék

Minden poszthoz egy kategóriát és több címkét lehet megadni, melyeknek a honlapon külön oldala is generálódik, kilistázva a hozzájuk tartozó tartalmakat.

Képek és galéria, letöltések

Minden oldalhoz külön megadhatsz egy reprezentatív képet, egy közösségi média képet (amely a megosztásoknál fog megjelenni), valamint igény esetén egy háttérképet, mely az adott oldal hátterét fogja adni.
Ezen felül galériát és letöltéseket is tölthetsz fel, a képek és file-ek sorrendjét az egérrel tudod megváltoztatni (drag&drop).

Ez az oldal sütiket használ.